DERMATOLOGIE

Dermato-venerologia – este stiinta despre etiologia, epidemiologia, patogenia, diagnosticul, tratamentul si profilaxia bolilor pielii si a maladiilor sexual-transmisibile.

Infiltratia intralezionala (Diprophos in dilutii, etc.) consta in introducerea direct intradermic, la nivelul ariei cutanate afectate, a substantei active cu efect terapeutic. Reprezinta o optiune terapeutica de electie in afectiuni cutanate precum: alopecia areata (pelada in placi), cicatrici cheloide, lichen plan (hipertrofic-cornos), prurigo nodular, granulom inelar, etc.

Tratamente dermatologice cu laser CO2

Laserul cu dioxid de carbon(CO2) constituie un mijloc de tratament chirurgical modern, sigur si extrem de eficient, cu numeroase aplicații in domeniul dermatovenerologiei. E o metodă ablativă (distructivă), cu ajutorul căreia se realizează atȃt incizia (tăierea) țesuturilor patologice, cȃt si distrucția acestora, prin asa-numita fotovaporizare laser. Se utilizează cu succes în abordarea terapeutică a unei game variate de probleme dermatologice, în special pentru îndepărtarea diverselor formațiuni tumorale cutanate, benigne sau maligne.

Oferă pacienților un grad de satisfacție ridicat, prin comfortul intraoperator, riscul scăzut de apariție a complicațiilor postintervenționale, dar şi datorită rezultatelor cosmetice excelente obținute.

 Indicația pentru efectuarea unei intervenții cu laser CO2 se stabileşte de către medicul dermatolog, în cadrul unei prealabile consultații de specialitate, ce vizează o anamneză detaliată cu privire la istoricul bolnavului, evaluarea clinică atentă, completată, în anumite cazuri, de examinarea  dermatoscopică.

  Tratamentul chirurgical cu laserul  CO2 este superior altor metode (chirurgia clasică, electrocauterizarea etc.), din mai multe considerente:

  -sȃngerarea intraoperatorie e minimă sau absentă, întrucȃt realizează o hemostază foarte bună în țesutul moale, prin exercitarea unui efect intens de fotocoagulare a vaselor cutanate superficiale, de dimensiuni mici (<0,5 mm).

  -durata perioadei de vindecare a plăgii postoperatorii e redusă, datorită acțiunii concomitente de biostimulare celulară, ce favorizează reepitelizarea cutanată.

  -cicatricile sunt minime, estetice, mai ales în cazul leziunilor superficiale-determină retracția tesutului conjunctiv si îmbunătățeste procesul de remodelare tisulară.

  -semne reziduale postintervenție (eritem, edem, echimoze) nu sunt de obicei prezente.

Laserul CO2 emite o rază de lumină invizibilă, infraroşie, cu lungime de undă de 10600 nm. De aceea, sistemul e prevăzut cu o rază de ghidare, coaxială, situată în spectru vizibil (uzual roşie, He-Ne), ce permite direcționarea razei active către aria tegumentară supusă tratamentului. Energia radiației luminoase e absorbită în mod caracteristic de apa intra si extracelulara conținută de țesutul cutanat, avȃnd drept consecință, producerea unui efect termic local, cu creşterea temperaturii tisulare la  peste 100°C. Se produce fenomenul de fotovaporizare a țesutului ”țintă”, prin conversia rapidă a apei, din faza lichidă în cea gazoasă, cu eliberare de particule minuscule celulare, aburi si fum. Căldura condusă la țesuturile colaterale, perilezionale e minimă si nu provoacă injurii ale tegumentului sănătos din jurul zonei de tratament. Prin urmare, tehnica laser CO2 este miniinvazivă si extrem de precisă. Unda razei laser poate fi utilizată în mod continuu sau pulsat, în diferite aplicații chirurgicale, funcție de efectele clinice dorite.

Cu ajutorul laserului CO2 pot fi sancționate terapeutic:

1).tumori cutanate benigne, precum: siringoame, adenoame sebacee, trichoepitelioame, neurofibroame, keratoze seboreice si actinice, nevi epidermici si dermici, fibroame moi, xantoame, xantelasme, acantoame etc.

2).formatiuni tumorale vasculare: angioame(tuberoase), granulomul piogenic, angiokeratoame, limfangiomul circumscris etc

3).leziuni de origine virală: veruci plane, vulgare, papiloame, condiloame acuminate(vegetatii veneriene)

4).anumite tipuri de carcinoame bazocelulare sau spinocelulare

5)probleme cosmetice:rinofima, lentigine, unele leziuni cicatriceale etc.

 Clinica Nei Medica Asist dispune de un echipament laser performant, de ultimă generație, cu o tehnologie avansată, ce asigură un randament maxim al funcțiilor sale.

 

Dr. SIMONA DANA ALEXANDRESCU- DERMATOVENEROLOGIE | Medic primar

Program: L-V 09-16