Q&A despre cremele pentru protectie solara

152126163Odata cu venirea verii si cu petrecerea timpului la soare, protectia pielii impotriva ultravioletelor (UV) devine deosebit de importanta. Peste 90% dintre cancerele de piele non-melanom fiind cauzate de expunerea necontrolata la razele UV.

Ce SPF (factor de protectie solara) ar trebui sa aiba crema de piele folosita?

Majoritatea expertilor recomanda o crema de protectie solara cu SPF intre 35 si 50, cu spectru larg de protectie pentru razele UVA si UVB. Inclusiv cei cu ten inchis la culoare pot suferi arsuri de piele, asadar sunt expusi la risc. Razele UVA (razele lungi) reprezinta aproximativ 95% dintre razele UV ce ajung la suprafata pamanatului; razele UVB (raze scurte) afecteaza epidermul si cauzeaza arsurile de piele.

Cata crema de protectie solara trebuie aplicata?

Este importanta acoperirea intregii suprafete expuse, acordand un interval de timp pentru zvantarea pielii inaintea expunerii la soare.

Ce este crema rezistenta la apa?

Majoritatea cremelor de protetie solara cu rezistenta la apa sunt testate pentru a rezista in jur de 40-80 de minute in apa. Acestea trebuie reaplicate cel putin la intervale de 80 de minute daca se intra in apa.

Sunt sprayurile la fel de eficiente?

Majoritatea dermatologilor prefera cremele de protectie solara, intrucat un ofera acelasi grad de acoperire.  In plus, nu se cunosc efectele nanoparticulelor unor astfel de sprayuri atunci cand sunt inhalate.

Se poate dezvolta toleranta/rezistenta pentru crema de protectie solara?

Nu. Cremele de protetie solara sunt la fel de eficiente ca la inceput pentru toti indivizii.

Exista creme bio? (creme organice si non-organice; minerale si chimicale; blocker fizic sau chimic)

Cremele cu zinc si titaniu (minerale gasite in natura) sunt mai dense si lipicioase, fiind mai greu absorbite in piele, creand neplaceri consumatorilor. Acestea creaza o bariera fizica la nivelul pielii, spre deosebire de alte creme ce creaza o bariera chimica. Acest tip de bariera fizica nu permite patrunderea UV la nivelul pielli; cele chimice permit patrunderea razelor in piele, fiind dezactivate de compusii chimici la acest nivel.

De ce sunt cremele uleioase? De unde vine mirosul specific?

Cremele de protectie solara sunt concepute pentru a se intinde usor si a acoperi uniform pielea, de aici venind aspectul uleios.  Cu cat o crema este mai lipicioasa si uleioasa, cu atat protectia oferita va fi mai buna.  Mirosul cremelor este determinat de faptul ca majoritatea producatorilor nu includ in formula si ingrediente menite pentru un miros mai placut, acestea putand afecta fotostabilitatea produsului.

Care este diferenta intre cremele dezvoltate pentru bebelusi si cele obisnuite?

Cremele de protectie solara pentru bebelusi folosesc blockeri fizici cum ar fi zincul si titaniul, minerale ce nu sunt absorbite in piele. Copiii sub 6 luni nu ar trebui sa foloseasca niciun tip de crema de protectie solara, iar cei sub 2 ani ar trebui sa foloseasca doar crema cu blockeri fizici.

Pot expira cremele de protectie solara?

Da. Dupa data de expirare afisata pe produs, acestea nu mai pot oferi garantat protectia necesara.

Sunt produsele cosmetice cu SPF la fel de eficiente cum sunt cremele de protectie solara?

Da, insa la fel ca in cazul cremelor, aceste produse cosmetice vor trebui reaplicate periodic pentru o protectie completa.