Sunt necesare suplimentele de calciu pentru toate femeile la menopauza pentru evitarea osteoporozei? Exista alte masuri ce ar trebui luate? Inteleg ca bautul cafelei este daunator pentru sanatatea oaselor, dar poate o dieta mai bogata in proteine sa dauneze de asemenea?
Raspuns: Calciul este crucial pentru sanatatea pe termen lung a sistemului osos, insa suplimentele un sunt intotdeauna necesare. Este foarte posibil sa ajungi la nivelul necesar de calciu prin alimentatie. Pe langa calciu, atingerea unui nivel optim de vitamina D, cat si activitatea fizica au un rol important in protectia oaselor.
In organismul uman tesutul osos sufera se produce si se distruge in mod constant, pentru a se reinnoi. In copilarie, corpul produce tesut osos nou mai repede decat este distrus, astfel incat creste masa osoasa. Majoritatea oamenilor ajunge la masa osoasa maxima la 20-30 de ani.
Riscul de osteoporoza creste odata cu varsta, intrucat procesul se inverseaza (organismul produce tesut osos nou intr-un ritm mai scazut decat se distruge). Oasele devin asadar mai fragile, susceptibile fracturilor.
Femeile la menopauza sunt in mod special vulnerabile. In medie, cu un an inainte de menopauza si in primii doi ani dupa ultima menstruatie femeile trec printr-o faza rapida de osteoliza (pierdere de masa osoasa), pierzand aproximatv 2% din masa osoasa pe an.
O dieta bogata in calciu pe termen lung poate ajuta la pastrarea sanatatii oaselor. Femeile intre 18 si 50 de ani au nevoie de aproximativ 1000mg de calciu pe zi, crescand la 1200mg dupa 50 de ani. Surse bogate in calciu includ lactatele, zarzavaturile, sardinele, somonul si produsele din soia. Multe tipuri de cereale sau sucuri sunt fortifiate cu calciu.
Daca nu reusesti sa obtii destul calciu prin alimentatie, doctorul poate recomanda un supliment de calciu. Aceste suplimente n-ar trebui luate fara recomandarea medicului, excesul de calciu putand contribui la alte probleme de sanatate, cum ar fi litiaza renala.
Proteinele sunt o parte importanta din alimentatie, insa un aport prea mare poate duce la pierderea calciului. Cafeina poate ingreuna de asemenea absorbtia calciului.
Vitamina D este necesara organismului uman pentru absorbtia calciulu. Multi oameni ating un nivel potrivit de vitamina D prin expunerea la soare, insa exista posibilitatea de a avea o carenta. In aceste cazuri, se poate adauga un supliment de vitamina D. Doza zilnica recomandata este de 600 UI pe zi pana la 70 de ani, respectiv 800 UI dupa aceasta varsta. Limita maxima este de 4000 UI pe zi.
Exercitiul fizic regulat poate incetini pierderea de masa osoasa, de preferat fiind o combinatie a exercitiilor de forta cu cele de tip cardio. Exercitiile de echilibru (yoga, tai chi, etc.) pot reduce riscul cazaturilor, cauza principala a fracturilor la varstnic. In plus, femeile la menopauza trebuie sa scada consumul de alcool si de tigari.