MELANOMUL

Ce este melanomul?

Melanomul este cel mai agresiv cancer de piele cu origine in celulele melanocitare, de aceea se poate dezvolta(mai rar) oriunde sunt prezente aceste celule: mucoase, structuri oculare, nervoase (leptomeninge). In aparitia acestui tip de cancer sunt incriminati atat factori de risc individuali( teren genetic predispozant, factori imunologici, hormonali, fototipul cutanat 1si2, istoricul personal sau familial de melanom, prezenta a numerosi nevi pigmentari=alunite, atipici-de ordinul zecilor) cat si de mediu ( expunerea necontrolata la razele UV, traumatizarea nevilor pigmentari).

Melanomul poate aparea:

  • pe piele aparent sanatoasa;
  • la nivelul leziunilor preexistente- cel mai frecvent nevi pigmentari, in special atipici= acele alunite cu aspect neobisnuit, bizar.

Caracterul atipic al nevilor pigmentari este stabilit de catre medicul dermatolog prin indeplinirea criteriilor clinice si dermatoscopice de atipie. In cadrul examinarii clinice a nevilor pigmentari trebuie avuta in vedere prezenta aspectelor indicate de acronimul ABCDE, unde:

A (asimmetry)= asimetrie- neuniformitatea de distributie in cele patru cadrane formate prin trasarea imaginara a doua axe ( orizontala  si verticala), perpendiculare si care se intersecteaza in centrul formatiunii nevice; e determinata de formele neregulate

B (borders)= margini difuze, imprecis delimitate;

C (colour)= polimorfism cromatic sau pattern policrom =prezenta a peste doua culori;

D (diameter)= diametru peste 0,6 cm;

E (evolution)= evolutia in timp a nevilor pigmentari ce reiese din anamneza detaliata a pacientului;

Nevii pigmentari sunt considerati suspecti si se impune interventia asupra lor (excizie chirurgicala completa urmata de examinarea histopatologica) in urmatoarele situatii:

  • “sufera” modificari ( de marime, aspect etc.), mai ales cand acestea survin in perioade scurte de timp (sapt.,luni);
  • apar brusc si se dezvolta rapid in piele indemna ( neafectata anterior) dupa varsta de 20 de ani;
  • sunt atipici si situati pe zone expuse in mod normal taumatismelor repetate(ex.zona de contact cu sutienul);
  • atunci cand devin simptomatici- a).apar manifestari la nivelul lor (senzatie de arsura/ parestezii=intepaturi/ mancarime/ durere), acestea fiind persistente si fara o cauza evidenta; b). sangereaza spontan;
  • sunt traumatizati- frecvent producandu-se sangerari si/sau sectionari( rupturi) partiale sau totale ale acestora;

Exista un test pentru melanom?

Singurul examen ce confirma diagnosticul de melanom este cel histopatologic al intregii formatiuni tumorale excizata chirurgical.

Ce este stadializarea melanomului?

Este incadrarea acestuia intr-un anumit stadiu de evolutie ce ne ofera indicii despre gradul de extensie locala, locoregionala si la distanta de tumora primara.

Cum se trateaza melanomul?

Tratamentul chirurgical este cel de prima intentie si consta in excizia chirurgicala larga cu limite de siguranta oncologica in profunzime si in suprafata. Pentru stadializare, postoperator se efectueaza limfoscintigrafia ganglionara (in vederea depistarii ganglionului santinela care daca e pozitiv semnifica invazie ganglionara locoregionala). Functie de stadiul tumoral la diagnosticare, varsta pacientului, patologia si medicatia asociate se poate opta si pentru alte metode terapeutice (imunoterapia, chimioterapia, radioterapia, terapia biologica)

Ce se poate intampla dupa tratament?

Pacientul diagnosticat cu melanom trebuie supravegheat toata viata, la intervale regulate de timp, indicate de catre medicul curant in functie de stadiul tumorii, medicatia urmata.

Monitorizarea este:

a) clinica, dermatoscopica- pentru surprinderea din timp a posibilelor semne de recidiva locala sau locoregionala (asa numitele metastaze ” in tranzit”);

b) paraclinica- teste de laborator (probe de sange, urina) si explorari imagistice (scintigrafie osoasa, RMN, CT, PET- tomografia cu emisie de pozitroni) in vederea detectarii eventualelor determinari secundare la distanta de tumora primara.

Deasemenea, pacientul trebuie sa-si inspecteze singur pielea la fiecare 2 sapt. si orice modificare aparuta  sa o semnaleze medicului de specialitate.

Ce se intampla in cazul unei recaderi?

In cazul unei recidive locale se reintervine chirurgical si se reconsidera optiunile terapeutice.

Cum poate fi prevenit melanomul?

Controlul medical periodic la medicul dermatolog pentru screening cutanat -clinic si dermatoscopic este cea mai importanta modalitate de preventie. Deasemenea, trebuie evitati fatorii de mediu ce cresc riscul de transformare maligna : expunerea necontrolata la razele UV, traumatizarea nevilor pigmentari. Studiile au demonstrat faptul ca pacientii care au suferit arsuri solare in copilarie au un risc semnificativ mai mare de dezvoltare a melanomului la varsta adulta.

Ce mai pot face?

Pacientul trebuie sa fie interesat sa se prezinte la timp pentru efectuarea vizitelor medicale, a investigatiilor necesare, sa fie informat de catre medic in legatura cu mijloacele terapeutice, beneficiile tratamentului, reactii secundare ale acestuia, ce se intampla daca nu va opta pentru tratament.

Ai mai multe intrebari sau nelamuriri?

Contacteaza medicul nostru specialist dermatolog:

Dr. SIMONA DANA ALEXANDRESCU- DERMATOVENEROLOGIE | Medic primar

Program: L-V 09-16