Igiena dentară

dinte bunIgiena dentară reprezintă un mijloc de prevenție primară a bolilor parodontale și a bolii carioase. Aceasta se realizează prin diferite metode de periaj dentar manual sau mecanic și prin mai multe metode secundare periajului cum ar fi: folosirea aței dentare, dușul bucal și folosirea apelor de gură cu efect anti-placă.
Cavitatea bucală sau gura omului nu este sterilă. Ea conține o floră bacteriană mixtă, polimorfă și nespecifică. Această floră bacteriană are un rol foarte important in etiopatogenia bolii carioase sau a bolilor parodontale. Alt rol important îl are si dieta deoarece resturile alimentare din cavitatea bucală pot fi folosite ca hrană pentru toți acei microbi cariogeni.
Periajul dentar manual este o procedură profilactico-terapeutică. Aceasta se face folosind o periuță dentară și o pastă de dinți aplicată pe perii acesteia.
Obiectivele periajului sunt:
1. De îndepărtare a florei microbiene 2. De îndepărtare a resturilor alimentare 3. De stimulare a țesuturilor parodontale
Orice metodă de periaj dentar manual am folosi, aceasta trebuie sa curețe toate suprafețele dentare libere prezente in cavitatea bucală. Trebuie sa avem grijă să periem pe rând toți dinții , împărțindu-i pe grupe de câte doi sau trei dinți(în funție de lungimea părții active a periuței dentare) și, începând dintr-o parte distală a unei arcade dentare , sa ajungem până pe partea opusă a acelei arcade, periind intâi suprafețele externe apoi pe cele interne ale arcadei. Fiecare grup de câte doi sau trei dinți trebuie sa fie periat prin 10 mișcări de rotație în plan vertical, ducând partea activă a periuței de la gingie spre vârful dinților și nu invers. După periajul suprafetelor interne și externe, trebuie să fie periate și vârfurile dinților, tot pe grupe de câte doi sau trei dinți, prin 10 mișcări de vibrație scurtă a periuței pe acele vârfuri sau suprafețe ocluzale ale dinților. Odată ce am terminat de periat o arcadă , ne apucăm si o periem si pe cealaltă. Dacă am procedat corect , periajul ar trebui sa dureze in jur de 5 minute.
Pentru pacienții cu probleme dento-parodontale obijnuite, se recomandă două periaje pe zi, unul dimineața si altul seara, cel mai important fiind cel de seară.
Se recomandă pacientului sa aibă două periute de dinți, câte una pentru fiecare periaj (seară și dimineață), iar acestea trebuie schimbate după maxim 3-4 luni cu altele noi. După periaj, periuța se curăță prin expunerea periilor sub un jet puternic de apă călduță. Nu trebuie sa punem degetele pe filamente. Periuța, după folosire, trebuie depozitată într-un spațiu uscat si deschis, în poziție verticală pentru a favoriza uscarea ei până la următoarea utilizare.