Ultrasonografia – Ultrasunetele pot fi folosite pentru a diferentia intre mase tisulare solide sau chistice la nivelul glandei mamare, palpabile sau detectabile doar prin mamografie. In plus, evaluarea ecografica a axilei poate fi folosita pentru identificarea ganglionilor in cazul suspiciunii de extindere metastatica.
Ecografia sanului are rol diagnostic complementar mamografiei. In cazul pacientilor suspecti de cancer de san, ecografia este utila in urmatoarele situatii:
- Pentru a observa in detaliu masa detectata la mamografie. Sensibilitatea ecografiei pentru malignitatea tumorilor sanului este de 98,4%, cu specificitate de 99,5%. Totusi, ecografia este foarte dependenta de doctorul ecografist, existand un oarecare grad de variabilitate in abilitatea doctorilor radiologi in caracterizarea acestui tip de leziuni. Un aspect benign ecografic al unei tumori nu exclude biopsia acesteia daca a ridicat suspiciuni clinic sau mamografic.
- Pentru a identifica o masa chistica. Chisturile simple nu necesita interventie, intrucat riscul de malignizare este foarte scazut. Prezenta unei mase intrachistice necesita aspiratie cu ac fin (fine needle aspiration – FNA), sau biopsie.
- Pentru a caracteriza in detaliu o leziune detectata la examenul clinic, insa putin observabila la mamografie (adesea la femei cu glande mamare dense)
- Pentru determinarea posibilitatii de biopsie ghidata ecografic in cazul leziunilor ce au trezit suspiciuni de malignitate la mamografie.
- Pentru a masura o leziune inainte de chimioterapia neoadjuvanta. Pentru pacientii ce prezinta tumori voluminoase sau cu expansiune locala semnificativa, este necesara descrierea morfoanatomica de acuratete inaintea initierii (inducerii) chimioterapiei neoadjivante. Tumora este masurata clinic si ultrasonografic.
Ecografia mamara este adesea efectuata in diagnosticul initial al femeilor suspecte de cancer de san, daca exista o masa palpabila la examenul clinic sau daca este observata o masa densa la mamografie, aceasta investigatie avand o specificitate deosebit de inalta. Astfel, sensitivitatea, specificitatea, valorile predictive pozitiva si negativa pentru Examen Clinic + Mamografie + Ecografie sunt de: 96,9%, 94,8%, 39,2% si 99,9%, in timp ce in lipsa ecografiei (Examen Clinic + Mamografie) sunt de: 91,5%, 87%, 19,7% si 99,7%.
Related