Ce este cancerul de piele?
Cancerul de piele este un proces patologic caracterizat prin alterarea ritmului normal de multiplicare (inmultire) a anumitor tipuri de celule cutanate (prin perturbarea mecanismului natural de apoptoza= moarte celulara programata), in asociere cu anomalii structurale celulare si dezorganizare arhitecturala locala. In functie de originea tumorii maligne se disting:
1). melanomul malign- avand punct de plecare in melanocite=-celulele care produc pigmentul natural al pielii, melanina.
2). non melanocitare: epitelioamele (carcinoamele) bazocelulare si spinocelulare (scuamoase) ce pornesc de la nivelul celulelor epidermice de tip bazal, respectiv de tip spinos (malpighiene).
Cel mai important factor de mediu care favorizeaza transformarea maligna este expunerea necontrolata la razele ultraviolete artificiale si naturale (la orele de varf intre 10-16, lipsa fotoprotectiei adecvate: mecanica=vestimentara, chimica= creme ecran solar cu factor de protectie solara corespunzator fototipului cutanat-pielea deschisa la culoare=fototip 2 necesita SPF min. 30, ideal 50 pentru razele UV tip A si B). Actiunea carcinogenetica( de inducere a malignizarii) a radiatiei solare se exercita atat dupa expunerile prelungite, pe o perioada indelungata (ex. expunerile profesionale)- prin efectul cumulativ al razelor UV asupra pielii, cat si dupa expunerile acute, brutale, soldate adesea cu arsuri cutanate. De aceea, epitelioamele se localizeaza cu predilectie pe zonele care in mod obisnuit sunt fotoexpuse: fata, pavilioanele auriculare, scalp, gat, decolteu, fetele dorsale ale mainilor, nefiind exclusa interesarea zonelor acoperite ( torace, zona lombara etc.), dar si mucoasele, cel mai frecvent orala si genitala.
Care sunt simptomele cancerelor de piele non melanocitare?
Diagnosticul de epiteliom se bazeaza pe trasaturile clinice si particularitatile dermatoscopice (evidentiate cu ajutorul microscopului in epiluminiscenta, denumit dermatoscop) observate de catre medicul dermatolog si este confirmat de analiza histopatologica a formatiunii tumorale excizate chirurgical in totalitate (asa numita biopsie excizionala). Din punct de vedere clinic, unele semne si/sau simptome cutanate de la nivelul leziunilor precursoare (ex. Keratoze actinice, seboreice, papiloame keratozice, leziuni inflamatorii cronice precum lichenul plan, lupusul eritematos cronic, leziuni de radiodermita cronica, cicatriceale s.a.m.d.) pot sugera degenerarea maligna de tip epiteliomatos. In acest sens, amintim:
– cresterea rapida in dimensiuni;
-infiltrarea leziunilor (capata consistenta ferma la palpare);
-modificari de suprafata: ex. a).devine neregulata, mamelonata; b).apar proeminente mai mici sau mai mari, hemisferice; c). hiperkeratozica- aspra, rugoasa la palpare;
-erodarea sau ulcerarea;
-sangerari spontane (fara un factor traumatic declansator);
Deasemenea, suspectam un carcinom cutanat daca dupa varsta de 45-50 de ani apare o noua formatiune pe tegumentul neafectat in prealabil si cu evolutie rapid progresiva in timp (saptamani, luni, uneori cativa ani).
Cum este tratat cancerul non melanocitar?
Principala modalitate de tratament este excizia chirurgicala cu limite de securitate oncologica, atat in profunzime cat si in suprafata ( margini de siguranta). Alte optiuni terapeutice se adapteaza la caz, individualizat, functie de tipul tumorii, stadiul evolutiv, complicatii locale, localizarea, dimensiunile, numarul tumorilor, varsta pacientului, patologia asociata, terapii concomitente pentru alte afectiuni prezente simultan. Acestea sunt reprezentate de:
Ce se intampla dupa tratament?
Se recomanda efectuarea periodica a examenului clinic si dermatoscopic de catre medicul de specialitate, in ritmul indicat de acesta functie de tipul tumorii, stadiul evolutiv la diagnosticare, terapia urmata. E de mentionat faptul ca spre deosebire de carcinoamela spinocelulare care pot disemina( se extind) pe cale limfatica, initial la ganglionii locoregionali, cele bazocelulare se remarca printr-o agresivitate exclusiv locala- cu invazia structurilor de vecinatate, fara a determina metastaze. Astfel consultul dermatologic si autoinspectia (realizata de pacient care semnaleaza precoce medicului orice modificare aparuta la nivelul cicatricii postoperatorii sau in vecinatate) sunt cruciale in supravegherea postchirurgicala pe termen lung .
Poate fi prevenit cancerul de piele?
Cea mai importanta modalitate de preventie a cancerului de piele este examinarea completa a pielii =screening cutanat clinic si dermatoscopic, realizata de catre medicul dermatolog la anumite perioade de timp, mai scurte in conditiile existentei factorilor de risc individual asociati, si anume: caracteristici fenotipice ( fototipul cutanat 1 si 2-cei cu piele deschisa la culoare), teren imunodeprimat, antecedente personale sau familiale de carcinom cutanat; De asemenea trebuie evitata expunerea necontrolata la razele UV si traumatizarea leziunilor premaligne.
Ce mai pot face?
Este important sa respectati indicatiile medicale, sa fiti informat corect cu privire la variantele de tratament de care puteti beneficia, reactiile adverse ale acestuia, asteptarile pe care ar trebui sa le aveti in urma tratamentului (va mari acesta speranta de viata? Va elimina simptomele?), ce se intampla daca nu veti efectua terapia recomandata.
Ai mai multe intrebari sau nelamuriri?
Contacteaza medicul nostru specialist dermatolog:
Dr. SIMONA DANA ALEXANDRESCU- DERMATOVENEROLOGIE | Medic primar
Program: L-V 09-16